Kim Staubesand
Praktijkopleider
HpA’er Kim Staubesand (38) zocht verdieping in haar werk en besloot naast haar functie als triagist aan de slag te gaan als praktijkopleider. In dit artikel vertelt ze wat haar werk inhoudt en wat haar daarin motiveert.
“Ik wil feeling houden met wat er in de praktijk gebeurt,” antwoordt Kim op de vraag waarom ze twee banen combineert. “Als praktijkopleider ben ik betrokken bij het opleiden en begeleiden van (junior) triagisten en als triagist sta ik zelf op de werkvloer. Hierdoor zie ik nog scherper wat er leeft en welke uitdagingen er zijn. Deze inzichten neem ik weer mee in mijn rol als praktijkopleider.”
Afwisselende baan
Voordat Kim bij Huisartsenposten Amsterdam terecht kwam, werkte ze als doktersassistente bij een dagpraktijk. “Op een gegeven moment kwam de routine erin. Ik wilde een baan waar ik opnieuw mijn tanden in kon zetten. Toen ik op het spoor kwam van de functie als triagist bij de Huisartsenposten, wist ik: ‘Deze baan biedt de afwisseling waarnaar ik op zoek ben!’”
Het werk verveelt nooit
Ook nu ze minder triagewerk doet, spreekt Kim vol enthousiasme over de functie. “Iedere keer als de telefoon overgaat, is spannend. Wie zit er aan de andere kant van de lijn, in wat voor toestand is hij of zij, zal er iets met de vitale organen aan de hand zijn, zal het om een acute spoedvraag gaan? In een paar minuten tijd moet je via een vaste procedure (ABCDE check) tot de kern komen om daarna een vervolgactie in te zetten.” Je aandacht kan niet verslappen, want een verkeerd ingeschatte urgentie kan vervelende consequenties hebben. “De dynamiek van het werk verveelt nooit.”
Meer verdieping
Het werken als praktijkopleider biedt extra variatie in haar werk. “Het voordeel is dat ik vanuit mijn ervaring goed kan uitleggen wat het triagevak inhoudt en dit kan overbrengen. En door de inzichten van de leerlingen en de interactie met hen, leer ik op mijn beurt ook meer over het vak.” Een win-win-situatie, dus.
Ontwikkelcoach voor medewerkers
Wat doe je eigenlijk als praktijkopleider? “Kortgezegd coach ik triagisten in opleiding, medisch studenten en frontofficemedewerkers bij hun individuele ontwikkelingstraject.” Daar komt heel wat bij kijken. Kim voert audits uit, geeft competentiebeoordelingen, begeleidt medewerkers bij re-integratie, organiseert introductiedagen (zie kader), plenaire inwerkdiensten en terugkomdagen en past – indien nodig – procedures en protocollen aan. Ze koppelt haar bevindingen en de ontwikkelwensen van de medewerkers terug aan de teamleiders. “Huisartsenposten Amsterdam vindt het enorm belangrijk dat de medewerkers door kunnen blijven groeien in hun vak.”
Mogelijkheden om te groeien
Dat is ook een van de aspecten waarom Kim graag bij de organisatie werkt. “Ze bieden je verdiepingsmogelijkheden.” Zo kun je bijvoorbeeld leren om in het Engels te triageren – wat niet gek is in een internationale stad als Amsterdam. “Ook kun je een training volgen om kindermishandeling en huiselijk geweld te signaleren, klinische lessen bijwonen over bijvoorbeeld beroertes en bloedvergiftiging en hoe deze te signaleren. Daarnaast kun je je via e-learning bijscholen.” Deze cursussen organiseert Kim overigens niet: “Dat doet de opleidingscoördinator. Ik ben voor de persoonlijke begeleiding.”
Afspiegeling van de stad
En hoe zit het met de collega’s? “Ik vind ze ruimdenkend en stuk voor stuk hebben ze een groot hart voor de zorg. Wat mij aanspreekt is de diversiteit: Jong, oud, met verschillende culturele achtergronden, mannen en vrouwen. De organisatie is een afspiegeling van de stad.” Belangrijk vindt Kim dat de collega’s op elkaar kunnen rekenen en elkaar steunen. “Triageren is mensenwerk en het blijft spannend. Daarom is het fijn dat de medewerkers voor je klaar staan, ook als het een keer iets minder gaat.”